Toalete ecologice automate potrivite și persoanelor cu dizabilități

 Denumire proiect: Toalete ecologice automate potrivite și persoanelor cu dizabilități

Locație:  Parcul Mare din municipiul Dej

Obiectiv propus: Prin acest proiect propunem amplasarea a cel puțin două toalete publice ecologice automate, cu funcție de autocurățare si dezinfectare, menite sa deservească atât cetățenii municipiului Dej, cat si turiștii care vizitează orașul.  Un aspect care momentan nu este luat in calcul de către administrația orașului si de către operatorii economici este accesul persoanelor cu dizabilității la toaleta, atunci când se afla in centrul orașului, la  anumite evenimente sau chiar la o plimbare prin parc.

Locația pentru amplasarea  unde ar fi necesară amplasarea lor este Parcul Mare, acolo unde momentan nu exista nicio toaleta funcționala.

Beneficiarii proiectului: cetățenii municipiul Dej și turiștii care vizitează orașul.

Justificarea proiectului: Acest proiect ar trebui sprijinit/implementat deoarece astfel s-ar reduce dependența vizitatorilor din parc sau din centrul orașului de unitățile de alimentație publică din zona pentru folosirea toaletei, s-ar rezolva problema folosirii toaletei de către persoanele cu dizabilității, lucru absolut necesar și care ar trebui să fie o normalitate in secolul XXI, ar fi o alternativa mult mai curata si igienica la ce exista acum, si ar aduce si Dejul în rândul localităților care au investit in aceasta alternativa moderna si ecologica, localități precum Cluj Napoca, Sibiu, Oradea sau București.

Modul de funcționare a acestor toalete economice automate este foarte simplu: utilizatorul primește acces după introducerea unei sume de plată în panoul de control. Înăuntru există un vas de toaleta, accesibil și persoanelor cu dizabilități, un bazin pentru spălarea mâinilor și un uscător pentru mâini, construite din oțel inoxidabil, si proiectate anti-vandalism. La expirarea timpului pre-stabilit pentru utilizarea toaletei, după un semnal sonor  ușa se deblochează, utilizatorul părăsește cabina de toaleta,  ușa de blochează la loc, si se pornește un ciclu automat de dezinfectare și spălare a interiorului cabinei, ciclu care durează aproximativ 60 de secunde. După semnalul sonor  care anunță trecerea acestor 60 de secunde , cabina devine gata de folosit.

Costurile de întreținere si operare a acestor toalete automate sunt destul de mici, in primul rând datorita materialelor folosite, care sunt durabile si proiectate sa reziste acțiunilor de vandalism, si datorită reducerii aproape de minim a intervenției umane in operarea lor., si aceste costuri ar putea fi acoperite de taxa de utilizare care va fi stabilita pentru utilizarea lor.

Costurile de achiziție a unei astfel de toalete sunt intre 25.000 si 30.000 euro, conform ofertelor informative publicate de către firmele specializate în distribuția și montarea lor la care se adaugă costurile pentru  elaborarea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire,  racord utilități.

Buget total estimat: 400.000  lei.